• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

GÖRELE BELEDİYESİ ÇEPNİ PANELİ DÜZENLEDİ...

09/07/2016

Görele Belediyesi, Samsun- Sakarya İlkadım Eğitim, Kültür ve Spor Kulübü Derneği, Görele Beyazıt Köyü Yardımlaşma, Güzelleştirme ve Kültür Derneği ile Görele Dernekler Federasyonu tarafından Giresun ve çevresinde Çepni Kültürü Paneli düzenlendi.

Görele Hasan Ali Yücel Kültür Merkezinde düzenlenen panele Prof. Dr. Ali Çelik, Yrd. Doç. Dr. Dursun Şahin, Yrd. Doç. Dr. Nazım Kuruca, Yrd. Doç. Dr. Musa Öksüz ve Okutman Gökhan Hamzaçebi konuşmacı olarak katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan Görele Belediye Başkanı Tolga Erener, Görele Belediyesi olarak tarihimize, kültürümüze, geçmişimize önem veren bir yapı haline geldiklerini söyledi.

‘Geçmişini bilmeyen geleceğine yön veremez’ sözünü hatırlatan Başkan Erener, “Görele Belediyesi olarak kültür eserlerimize yer vermeye başladık. İlk olarak Görele’de nüfus kayıt kitabını yayınladık. Daha sonra Görele Mahkeme sicili kitabını yayınladık. Şuanda Sinan Koca tarafından derlenen Görele ağzı kitabı basım aşamasında. Yine aynı zamanda Ayhan Yüksel ve Prof. Dr. Feridun Emecen tarafında Görele tarihiyle alakalı kitap çalışmamız şuanda bitmek üzere. Kim olduğumuzu, ne olduğumuzu, nereden geldiğimizi ve nereye gideceğimizi bilmek zorundayız. Kültürümüze, geleceğimize sahip çıkmalıyız. Şunu da hatırlatmakta fayda görüyorum. Yakın zamanda başlayacak olduğumuz “Meydan Projesi”ne yeni yaptırdığımız Atatürk heykelinin altına da Milli mücadelenin baş mimarlarından biri olduğuna inandığımız Giresunlu olan fakat unutulmaya çalıştırılan Topal Osman’ı rölyef olarak kabartmasını koyuyoruz. Ben başta Prof. Dr. Ali Çelik hocam olmak üzere diğer hocalarıma çok teşekkür ediyorum” dedi.
Prof. Dr. Ali Çelik, Anadolu’da kimliklerini en iyi şekilde muhafaza eden Türk boyunun Çepni boyu olduğunu söyledi.

Dünyanın kültürler arası bir savaş yaşadığını belirten Çelik, “Onlar yok olmadılar. Niye yok olmadılar. Bir şeyi muhafaza ettikleri için yok olmadılar. Diğerleri yok oldu. Niye? Bir şeyi muhafaza edemedikleri için yok oldular. Nedir o? Kendi kültürleridir. Şuanda dünya kültürler arası bir savaş yaşıyor. Bu savaşın en fazla etkilediği ülkelerden birisi maalesef biziz. Anadolu coğrafyasında yaşayan Türklerdir. Diğer Türkler o kadar etkilenmemektedirler. Gidin Kazakistan’a, gidin Kırgızistan’a, gidin Azerbaycan’a bizdeki kadar etki göremezsiniz ama Anadolu’da bunu daha net görüyorsunuz. Anadolu’da bütün Türk boylarını bulabilirsiniz. 24 Oğuz boyunun tamamı Anadolu’da mevcuttur ama birilerinin sadece isimleri vardır. Bunlar içerisinde Kayılar dahil olmak üzere bu güne kadar kimliklerini en iyi şekilde muhafaza eden Türk boyu üç oklardan Gökhan’ın oğlu Çepni boyudur. Kendi kimliklerini muhafaza eden boydur” dedi.

Anadolu’da da Çepni kültürünün hala yaşamaya devam ettiğini de ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

“Bu salonda sizler gibi seçkin insanların, bu konuyu merak eden insanların, buna gönül vermiş insanların, kendilerini Çepni Türkü kabul etmiş insanların bir araya gelmesi çok büyük bir başarıdır. Bu davaya bir hizmettir. Kendi kimliğinizi muhafaza edebilmek ve sizden sonraki kuşaklara da bunu aktarabilmek için iyi bir fırsattır. Bizim yaptığımız şey sizi size anlatmaktır. İşte buda Anadolu’da Çepni kültürünün hala yaşamasının göstergelerindendir”

Çepni boyunun tarihi ile ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Nazım Kuruca ise, “Nereden başlayalım, ne yapalım derken bu ekiple beraber yıllardır çalışıyoruz, dağ bayır geziyoruz. Bilimsel araştırma projesi çerçevesinde yaklaşık 20 civarında tebliğ ve makale çıktı. 2 tane kitap şuanda yayına hazır. Karadeniz Çepniler diye hazırlanan iki tane belgesel hazırlandı. Diğeri de otçu göçü. Bu çalışmalar yaklaşık 3 sene sürdü. Kadırga yaylasından, Karagöl yaylasına kadar yaklaşık 450 oba gezdik. Elimizde 10 bin civarında fotoğraf var. Yaklaşık 30 saate kadar çekim var. Çalışmalarımız halen devam etmektedir” dedi.

Daha sonra Yrd. Doç. Dr. Dursun Şahin, şairlerde Çepni izleri, Yrd. Doç. Dr. Musa Öksüz, Çepni inanç izleri ve Okutman Gökhan Hamzaçebi ise Çepni müziği hakkında bilgi verdiler.

Panel sonunda Belediye Başkanı Tolga Erener, konuşmacılara, plaket ve ilçemizin kültürü olan kemençe hediye etti.

Kaynak : Görele Belediyesi...









935 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam367
Toplam Ziyaret4163126
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams