• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.451932.5820
Euro34.798834.9382
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

ÇAVUŞLU’DA BİR TARİH YOK OLMA AŞAMASINDA…

05/10/2016

Çavuşlu ve bölgenin en tarihi, Eski İpek yolu güzergahının önemli geçiş noktalarından olan “Hınıs Kemer Taş Köprü” ilgisizlikten tarih sayfasından silinmenin eşiğinde.

Orta (Gülef) ve Merkez (Mahsurlu) Mahalleleri arasında vadi içersinden akan Küçük dere adı verilen dere üzerinde 736 yıl önce tarihi ipek yolu üzerinde inşa edilen ve halazır da günümüzde sapa sağlam ayak da durmaya çalışan bu Kemer Taş Köprü Çavuşlu nun ender eserlerden bir tanesidir.

Çavuşlu deresinin bir kolu olan Küçük dere üzerinde bulunan eskiden Çavuşlu devecik boyu olarak anılan daha sonradan taş ocağı mevkii olarak anılmaya başlanan ve şimdilerde Çöplük yapılmak istenilen alanda bulunan yüzyıllar önce tarihi ipek yolu üzerinde inşa edilen ve halazır da günümüzde sapa sağlam ayakta durmayı başarmış olan 736 yıllık Hınıs taş kemer köprüsü ilk yok edilme çalışmaları bölgeye taş Ocağı yapılarak başlanmıştır. Daha sonra 2011 Genel seçimlerinden önce seçim yatırımı alan o zamanın beldesi Kırıklı Köyüne Küçük dere üzerinden yeni bir yol yapım çalışmaları başlamıştı ama seçimden sonra duran yol birçok sorunu da beraberinde getirdi.

Bu sorunların en büyüğü ve çirkini tarihi Hınıs kemer taş köprüsünün hemen yanı başından başlayarak devam eden zamanın Beldesi Kırıklı Köyü yeni yol çalışmaları köprünün Orta Mahalle sınırları içerisinde kalan ayağı üzerine yolun alt taban döküm taşları konularak tarihi köprü resmen yağmalanmış, talan edilmiş ve baltalanmıştır. Kültür ve Turizm Bakanlığı envanterin de kayıtlı olduğu bilinen bu tarihi köprüyü yol yapımı başlamadan önce gerekli mahalli ve idari birimler tarafından neden korumaya alınmadığı da bir bilmece.

Son olarak Tarihi köprü geçtiğimiz Eylül ayında Çavuşlu’da ve bölgede etkili olan aşırı yağışlar sonrasında Sel Afeti yaşanmıştı. Sel Afetinde bir darbe daha alan Hınıs Kemer Taş Köprüsü bu defa kalıcı zarar meydana geldi. Tarihi köprü dere de oluşan aşırı yağışlar sonucu sel taşkınının sürüklediği ağaç ve benzeri cisimlerin çarpması ile sel sularını üzerinden aşması ile köprünün kısmen kaya parçalarının kopmasına sebep oldu. Köprünün ayak tabanlarında kısmen yıkılmalar görülmekte. Yetkililerin Tarihi köprü ile ilgili iyileştirme çalışmaları başlatmamaları sonucu ilerleyen dönemlerde Hınıs Kemer Taş Köprü ilgisizlikten yok olma aşamasında.   

Haber / Foto : Murat ÖZARSLAN / Çavuşlu Haber 















1862 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam696
Toplam Ziyaret4174083
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams