• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

FINDIK ÜRETİCİSİNE YABANCI OT UYARISI...


02/04/2018


Giresun Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, fındık üreticilerine yabancı ot mücadelesi hususunda uyarıda bulundu.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, uygun zaman, doz ile tarım makine ve ekipmanlarla mücadele edildiğinde bitkisel hastalık, zararlı ve yabancı otların kontrol altına alınabildiği ifade edildi.

Fındık bahçelerindeki yabancı otların (ısırgan, eğrelti otları, böğürtlen ve benzeri) fındık bitkisinin ihtiyacı olan besin maddelerine ortak oldukları, fındığın vejetatif olarak gelişimine ve verimini olumsuz etkilediği kaydedilen açıklamada, “Genelde tek yıllık bitkiler oldukları için topraktaki besin maddelerini daha kolay bünyelerine alabilmektedir. Bu rekabeti ortadan kaldırmak ve topraktaki besin maddelerinin fındık tarafından alınmasını sağlamak amacıyla yabancı otlarla mutlaka mücadele yapmak gerekmektedir. Öncelikle kültürel ve mekanik mücadele yöntemleri tercih edilmelidir. İstenilmeyen yabancı otlar; tohum oluşumundan önceki dönemlerde sökülerek veya biçilerek yok edilmelidir.” ifadeleri kullanıldı.

Giresun’un arazi şartları, topoğrafyası ve toprak özellikleri değerlendirildiğinde yabancı otlara karşı kullanılan total herbisit (ısırgan ilacı) kullanımına hassasiyet gösterilmesi istenilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Özellikle eğimli ve toprak derinliği az olan yüzey alanlarında herbisit kullanımı, yağan yağmurlarla birlikte yüzey akışına sebep olmakta, erozyona maruz kalarak verimli toprak tabakasının akarak yok olmasına neden olmaktadır. Ayrıca fındık için özellikle kurak aylarda toprak neminin azalmasına, su kaybının artmasına, bahçedeki otlar üzerinde yaşayan doğa için faydalı böceklerin yaşam alanlarının yok edilerek, ölümlerine sebep olmaktadır. Su kaynaklarına yakın alanlarda kullanılması durumunda ise kullanılan kimyasalların sulara karışması sonucunda çevre, doğal yaşam ve canlılar üzerinde zararlara yol açmaktadır.”

Fındık bahçelerinin tamamına ilaçlı uygulama yapmak yerine sadece yok edilmek istenen yabancı otların hedef alınması önerilen açıklamada, kapama şeklinde ilaç uygulamasının kesinlikle yapılmaması ve arıcıların kovanlarını ilaçlama sahası dışına çıkarmaları gerektiğine dikkat çekildi.

Kaynak : Gazetegiresunışık.com...


520 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi8
Bugün Toplam273
Toplam Ziyaret4163502
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams