• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

BÖLGEDEKİ AŞIRI SİS FINDIK'DA VERİM KAYBINA NEDEN OLUYOR!


10/04/2018


TMMOB Ziraat Mühendisler Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil Pehlevan, son günlerde bölgede etkili olan sisin fındık ve mevsim meyvelerinde verim düşüklüğüne neden olacağını belirtti. 

Pehlevan, kış aylarındaki şiddetli rüzgâr ve yağışların tozlanmayı engellediği gibi ilkbaharda meydana gelen uzun süreli sislerin de fındıkta döllenmeyi olumsuz yönde etkilediğini kaydetti. 

Fındıkta karanfillerin belli bir büyüklüğe geldiği için sisin döllenmeden ziyade meyve gelişimini ve oluşumunu olumsuz ekileceğini ve yavaşlatacağını ifade eden Pehlevan, “Yoğun sise bağlı olarak karanfilin ve çiçek saplarının dallara bağlı olduğu kısımlardan sisin suya dönüşüp uzun süre nemli kalmasına bağlı olarak çiçek saplarında çürüme ve mantar hastalıkları oluşumuna neden olacaktır. Sisin fındık rekoltesine ne kadar etki edeceği; sisin yoğunluğu ve ne kadar süre devam edeceğine bağlıdır. Aynı zamanda fındık bahçelerinin sisin zararlarından en az şekilde etkilenmesi için çiftçilerimizin teknik elemanların gübreleme, ilaçlama ve biyolojik tavsiyelerine titizlikle uymaları gerekir.

Fındık bitkisi Kasım-Mart aylarında çiçeklendiğinden ve bu dönemde de böcek popülasyonu az ya da hiç olmadığından sadece rüzgâr ile tozlanma olmaktadır. Tozlanma döneminde yağmur, sis, -14 derecenin altındaki ve +23 derecenin üzerindeki sıcaklıklar, yüzde 85‘in üzerindeki nispi nem tozlanmayı olumsuz etkilemektedir" diye konuştu.  "Tozlanmadan sonra çimlenen çiçek tozu 4-10 gün içerisinde dişi çiçek borusunun tabanına ulaşır" diyen Pehlevan "Burada yumurtalık ve tohum taslağının gelişeceği zamana kadar bekler. Mayıs sonu Haziran ayı başında döllenme gerçekleşir ve Haziran ayı ortalarında ilk küresel embriyo görülür dedi.Sonuç olarak bu dönemi en az hasarla geçiştirmek için ilaç gübreleme ve biyolojik mücadele için gerekli hassasiyeti göstermeleri gerekmektedir” ifadelerini kullandı. 

Pehlevan, sisin bölgedeki fındık rekoltesine etkisini, uzman Ziraat Mühendisleri'nin 10-15 gün içinde yapacağı saha çalışmalarıyla verim kaybının boyutunun ortaya çıkacağını sözlerine ekledi. 

Kaynak : 61SAAT.COM...


511 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam311
Toplam Ziyaret4163070
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams