• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.477332.6074
Euro34.596434.7351
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

DÜNYAYI DOLAŞTI, FINDIĞA DADANDI!


28/12/2018


1980’li yıllarda Uzak Doğu Asya, 1990’lı yıllarda Kuzey ABD, 2000’li yıllarda Avrupa’da ortaya çıkan Kahverengi Kokarca böceği, 2016 yılında Gürcistan’da tespit edildi. 2017 yılında ise Batum’a sınır komşusu olan Artvin’in Kemalpaşa ve Hopa ilçelerinde gözlenen zararlı böcek fındığa da bulaştı.

Türkiye’nin dünya üretiminin yüzde 70’ini gerçekleştirdiği, 7 çeşit hastalığa karşı mücadelenin yürütüldüğü fındıkta yeni bir hastalık türü ortaya çıktı. 30 yıldır dünyayı dolaşan zararlı bir böcek Gürcistan üzerinden Türkiye’ye girerek fındık dallarına zarar vermeye başladı.



1980’li yıllarda Uzak Doğu Asya, 1990’lı yıllarda Kuzey ABD, 2000’li yıllarda Avrupa’da ortaya çıkan kahverengi kokarca böceği (Halyomorpha hals), 2016 yılında Gürcistan’da tespit edildi. 2017 yılında ise Batum’a sınır komşusu olan Artvin’in Kemalpaşa ve Hopa ilçelerinde gözlenen zararlı böcek fındığa da bulaştı. Giresun Fındık Araştırma Enstitüsünün belirlemelerine göre, zararlı böceğin fındık bahçelerinde boş, lekeli ve şekilsiz meyve oluşumu meydana getirdiğini, fındık açısından büyük risk taşıdığı için zararlı böceği tanımanın önem taşıdığı vurgulandı. Bu çerçevede, fındık tarımı için önemli bir tehdit oluşturan kahverengi kokarca zararlısı olarak adlandırılan böceğin erginlerinin yüksek uçuş kapasitesi sayesinde ülke geneline yayılıp çeşitli kültür bitkisinde zarar yapabileceğine dikkat çekildi.

Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü ile Samsun Tarımsal Araştırma Enstitüsü zararlı böceğe karşı gerekli önlemlerin alınması için gözlem projesi geliştirerek uygulamaya başladı. Söz konusu proje çerçevesinde, Orta ve Doğu Karadeniz Bölgesi’ndeki 6 il, 49 ilçedeki 147 farklı lokasyona yerleştirilen tuzaklar ile zararlının bölge genelindeki yaygınlığı, nimf (böceğin olgunlaşmamış hali)ve erginlerin çıkış zamanı ve popülasyon değişimi gibi veriler elde ediliyor.

Kaynak : Gazetegiresunışık.com...



752 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam188
Toplam Ziyaret4173106
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams