• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.237032.3662
Euro34.794534.9339
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

ÜRETİCİ DİKKAT! FINDIK ALARM VERİYOR...


29/05/2017

Fındıkta küllenme hastalığı kendini ciddi bir şekilde gösteriyor. TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, fındıkta külleme hastalığının kendini göstermeye başladığını, buna karşı mutlaka zirai mücadele yapılması gerektiğini ifade etti. Havaların yağışlı olması zirai mücadeleyi geciktirmiş olsa da fındık dip sürgünlerinin bahçeden atılmasının gerekliliğine dikkat çekerek bahçenin havalanmasının önemli olduğunu dile getirdi. 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, 2013 yılından itibaren fındığı tehdit eden külleme hastalığının, bu yıl iklimin de etkisiyle gecikmeli olarak son günlerde bahçelerde görülmeye başladığını belirtti. Bölgede Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Fındık Araştırma Enstitüsü ve Ziraat Odası olarak eğitim ve bilgilendirme toplantılarıyla üreticileri mücadeleye yönlendirmeye çalıştıklarını kaydeden Soydan, iklim şartları nedeniyle üreticilerin yeterince koruyucu zirai ilaçlamayı yapmadığını aktardı.

Soydan, şu anda fındık bahçelerinin külleme nedeniyle risk altında olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:“Külleme hastalığı hızlı yayılan bir hastalıktır. Üreticilerimizin ilgili kurumların ve odamızın tavsiyelerine uyarak tedavi edici ve besleyici ilaçları arazilerine uygulamaları gerekmektedir. Mutlaka ilaçlama yapılmalıdır, yapılmayan bahçelerde dökülme, kuruma ve gelişimde gerileme gözükmektedir. Üreticilerimiz külleme hastalığıyla ilgili zirai mücadele hakkında gerekli bilgileri odamız tarım danışmanları ve Gıda, Tarım ve İl Müdürlüğü yetkilerinden alabilir.”

Verim düşüklüğüne neden oluyor

Fındık kozalak akarlarının çok fazla verim düşüklüğüne neden olduğunu, çiftçilerin buna dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Soydan, şöyle konuştu: “Fındık kozalak akarlarına karşı iki türlü mücadele yöntemi var. Birincisi mekanik yani elle mücadele, ikincisi ise ilaçlama ile mücadele yöntemi. Kış döneminde dallar yapraksızken, tomurcuklar kabarmaya başladığında kozalak akarlarıyla mücadele başlamalı. Çiftçilerimiz mart ayı gibi beliren kozalakları elleriyle koparabilir. Kopardıkları kozalakları bahçeye atmaları gerekiyor. Çünkü kozalaklarda yararlı akarlar da var. Bu kozalakların kesinlikle yakılmaması gerekiyor. O nedenle nisan sonu mayıs başı gibi bir haftalık süreçte bunlarla ilaçlı mücadele yapılması gerekiyor.”

İlk şart budama

Külleme hastalığı ile mücadelede ilk şartın bahçe budamasının düzgün yapılması olduğunu ifade eden Soydan, “Bahçelerde aşırı sıklık varsa o sıklığın giderilmesi gerekmektedir. İkinci olarak ise dip sürgünlerinin güzel bir şekilde yapılması. Yani bahçe içerisinde hava sirkülasyonunun iyi şekilde sağlanmış olması gerekiyor.” diye konuştu.

Bütün bunlara rağmen bahçelerde külleme hastalığının devam ettiğini gören üreticilerin bu ay içerisinde ilaçlama mücadelesi yapması gerektiğinin altını çizen Soydan, bu dönem yapılacak ilaçlı mücadelenin külleme hastalığının önüne büyük oranda geçeceğine dikkati çekti.

Soydan, külleme ve kozalak akarına karşı sulandırılmış kükürt kullanılması önerisinde bulunarak, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugünlerde yapacağımız kükürtlü mücadeleyle hem külleme hem de kozalak akarı hastalığını bertaraf etmiş olabiliriz. Üreticilerimiz lütfen çağrılarımıza kulak versin ve bu hastalıklara karşı mücadeleyi zamanında ve etkin şekilde yürütsün. Hiçbir üreticimiz ‘yapmasak da olur’ şeklinde bir yaklaşım ortaya koymasın. Fındık bizim milli ürünümüzdür ve bu ülke için son derece önem arz etmektedir.”

Sezon öncesinde hastalığın bu yıl da ortaya çıkacağını öngördüklerini belirten Soydan, “Bugünlerde ciddi şekilde görülen hastalık öngörümüzü doğruladı. Birlik olarak hem fındık alanlarında hem de merkezlerde toplantı ve eğitim çalışmalarıyla külleme konusuna ağırlık verdik.” dedi.

Küllemenin üründe ciddi zararlara yol açabileceğine dikkati çeken Soydan, “Özellikle fındık çotanaklarında fotosentezi engelleyerek ürünün çürümesine sebep olacak. Bu da fındık meyvesi için ciddi zarar olabilir. Külleme, fındıkta hem kalite hem de verimde düşüşe yol açan önemli bir hastalık. Elimizden geldiğince il tarım müdürlükleriyle birlikte mücadele yapmaya gayret ediyoruz.” diye konuştu.

Sık dalları ayıklayarak bahçenin havalanmasını sağlamak gerekiyor

Soydan, fındık çotanaklarında ilaçlama döneminin başladığına, faydasının da nispeten görüldüğüne işaret ederek, üreticilerin mücadeleyi sürdürmesi gerektiğini vurguladı.

Külleme hastalığıyla hem ilaçlı hem de kültürel mücadele yapıldığını belirten Soydan, “Kültürel mücadeleyi üreticilerimiz yıl boyunca periyodik olarak yapmalı. Kültürel mücadele yapılamadığı yerlerde takviye olarak kimyasal ilaçlama gerçekleştirilmeli. Fındık bahçesinde hava sirkülasyonunun iyi sağlanması önem taşıyor. Özellikle bahçedeki ot gibi yabancı maddeleri ortadan kaldırmak lazım. Sonbaharda da fındığın budamasının yapılması ve sık dalları ayıklamak lazım. Bahçenin havalanması gerekiyor. ”

Kaynak : findiktv.com...
.



644 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam281
Toplam Ziyaret4163510
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams