• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

FINDIK ÜRETİCİLERİNE "DALKIRAN" UYARISI!


14/06/2017


Fındıkta Dalkıran Zararlısına Karşı Kimyasal Mücadele Dönemi Gelmiştir.

Dalkıranın ergin dişileri, gövde ve dallarda galeriler açarak zararlı olurlar. Genellikle sürgün dibinden 2 mm çapında yuvarlak bir delik açarak dala girmesiyle bitki özsuyu dışarı sızar ve ağaç zayıflar, sızıntılar ağaç gövdelerinde siyahımsı izler bırakır, dal zayıflar, yan dallar veya tamamı kurur. Genel olarak 2-3 cm. kalınlığındaki dalları bir galeri kurutabilir. Yoğun saldırılarda ocakları tamamen kurutabilir. Dalkıran bakımsız, zayıf ve taban suyu yüksek yerlerde kurulu bahçelerde daha fazla zarar yapmaktadır.

Biyoteknik MücadeleBiyoteknik mücadelede ruhsatlı “Kırmızı Kanatlı Yapışkan Tuzaklar” kullanılır.  Bu tuzaklar erginlerin yoğun olarak çıkış yaptığı Haziran-Temmuz-Ağustos aylarında bulaşıklığın % 70-80 olduğu bahçelerde dekara 6-8 tuzak, bulaşıklığın % 30-40 olduğu bahçelerde dekara 3-4 tuzak asılmalıdır. Tuzaklar bahçelerin sınır boylarına asılmamalıdır.

Kimyasal MücadeleErgin dişilerin galeri açmalarını önlemek amacıyla yapılır. Bunun için de ergin çıkışı döneminde ilaçlama yapılmalıdır.

İlkbaharda çıkan erginlere karşı hava sıcaklığı 18- 20 ºC’ye ulaştığında ruhsatlı ilaçlardan biri ile ilaçlama yapılabilir. Başarılı bir kimyasal mücadele için ise çıkış zamanının tespit edilmesi önemlidir. Bu amaçla Kırmızı Kanatlı Yapışkan Tuzaklar monitör amaçlı kullanılarak ergin çıkış zamanı tespit edilebilir veya ilaçlama yapılacak bahçelerde yeni galeriler aranır, 30 dalda 3 yeni galeri görülürse ilaçlamaya başlanır.

Çıkış zamanı belirlendikten sonra yoğunluğunun fazla olduğu bahçelerde Chlorpyrifos+Cypermethrin 400+40 g/l etkili maddeli bitki koruma ürünüyle,Giresun ilimizde Temmuz ayı başında birinci ilaçlama; İlk ilaçlamadan 15-20 gün sonra ikinci bir ilaçlama yapılmalıdır.Kimyasal mücadelede kullanılacak bitki koruma ürünleri dalların gövdelerini kaplayacak şekilde uygulanmalıdır.

Fındık üreticilerimiz, konu hakkında daha geniş bilgi almak için İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize müracaat edebilirler.


671 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi7
Bugün Toplam213
Toplam Ziyaret4171528
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams