• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.142532.2713
Euro34.804134.9436
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

Mevlüt KAYA
mkaya@hotmail.com
EYNESİL YÖRESİNDE YAYLACILIK GELENEĞİ (1)
18/05/2018
Eynesil’de yaylacılık faaliyetleri, çoğunlukla turizme dönük olarak yürütülmektedir. Yaylalarının başında, “C statüsünde Milli Park” ilan edilmiş olan Sisdağı, Gâvurdağı, Çayırovası, Ahılbaba, Aksu, Apsaha, Karagöl, Büyük Barak, Küçük Barak, Dikme, Kazıkbeli, Karaovacık yaylaları gelmektedir. Sisdağı’nda onlarca oba bulunmaktadır. Yaylaların en yükseği, Görele sınırları içinde kalan Sisdağı’dır. Rakımı 2182’dir. Sahile uzaklığı yaklaşık 40 kilometredir. Sisdağı’na dair eski adlandırmalardan biri de Alimeydanı’dır. Sisadağı’nın en yüksek noktası ise Halil Evliya Tepesi adıyla bilinmektedir.
Araştırmacı Mustafa Arslan, Alimeydan dağının, Selçukluların ilk zamanlarında Türklerin eline geçtiğini belirtmiştir. Yörenin tarihi açısından önemli olan bu dağın, Türklerin at koşturduğu, cirit attığı, yarışlar ve sürek avları düzenlediği, çocuklarının oyun oynadığı bir yer olduğunu bildiren Arslan, Alimeydan’ın eski geleneklerini şöyle özetlemektedir:
“Alimeydan Dağı’nda, asırlardan beri, yaz mevsiminde, cumartesi günleri panayır kurulur. Birkaç gün önceden köy köy gidiş hazırlığı yapılır. Uzak olanlar cuma, yakın olanlar cumartesi günü erkenden yola çıkarlardı. Daha pazar yeri görünmeden önce, yönetici köy uslusu elinde değnekle öne geçerdi. Bunun arkasında atlılar, yaya erkekler, kadınlar ve nihayet çocuklar düzgünce ikişerli, üçerli sıralar olur, tekmil pusatlarını kuşanmış olarak yürürlerdi. Değnekli yönetici hiçbir taşkınlığa meydan vermez, ona saygısızlık hiç kimsenin aklından geçmezdi. İki köy yan yana veya aynı anda alana gelemezdi. Bir köy ululandıktan sonra ikincisi görünür ve alana girerdi. Hem de nasıl? Meydan görününce yönetici, ciddi ciddi sağa sola değneğini sallar, atlar koşturulur, davullar, zurnalar kıvrak bir oyun havasına bağlar, oyuncu gençler sıradan çıkıp öne geçer, kimileri uzun karakulaklarını çeker, şakır şakır, patır patır, yürekleri hoplatan bir bıçak oyunu başlardı, onları da kadınlı erkekli, davullu zurnalı, kemençeli horoncular döne kıvrıla takip ederdi. Oyuncuların arkasından erkekler kadınlar düzgün sıraları ile mahşeri alana girerlerdi. Önceleri bu alana girişte oklar vınlardı. Sonraları tabancalar tüfekler gümler oldu…”(Mustafa Arslan, Görele, San Matbaası, Ankara 1973, s. 21-22).
Bölgede, yüksek olduğu halde sahilden en çabuk ulaşılabilen yayla olan Sisdağı’nda yirmiden fazla oba bulunmaktadır. Bu obalardan bazılarında Eynesilliler, bazılarında ise Göreleliler ve Trabzonlular bulunmaktadır: Eynesil Obası, Bakır Alanı, Şarlı Obası, Erkeksu, Ağılık Düzü, Yatak Yeri, Örümcek Obası, Gülefyurdu, Ağalar Tamı, Ambarlı Obası, Hanyanı obası bu obalardan bazılarıdır. Sisdağı’ndaki Eynesil yaylalarına, Eynesil-Ören Beldesi yolundan gidilmektedir. Sisdağı’nda ve Dizgine’de yaz aylarında, yakın yerleşim birimlerinin katılımıyla yöresel şenlikler yapılmaktadır. Sisdağı üzerine bazı araştırmaları bulunan Abdullah Gülay, Sisdağı’nda yer alan “Hanyanı, Halil Evliya Mezarlığı, Sandık Gölü, Dokuzoluk, Erkeksu ve Çeğel Kaşı’ndaki tarihi kalıntıların” araştırılması gerektiğinin; bu bölgede “eski bir medeniyetin hüküm sürdüğü kanaati”nin varlığından bahsetmektedir (Abdullah Gülay, “Ağasar Çepni Kültürü”, İstanbul 2001, s. 59).
Eski bir Türk geleneği olan yaylacılık, Eynesil’de halen sürdürülmektedir. Geçmiş dönemlerdeki kadar olmasa da hayvancılık yapan köylüler, yazları hayvanlarıyla birlikte yaylalara çıkarak Eylül ayına dek burada kalırlar. Hayvanlarından elde ettikleri sütten çeşitli peynirler yaparak pazarlarda satarlar. Ayrıca yoğurt, süt, çökelek, yün, et ve deri yaylacılık yapan köylülerin satışa sunduğu ürünler arasındadır. İnek, öküz, manda, koyun, keçi, gibi büyükbaş ve küçükbaş hayvanları besleyen yöre insanı, yayla sezonunda kışlık gıdalarını da hazırlar. Bunların yanı sıra kadınlar, yaylalarda boş zamanlarında çeşitli dokumalar yapmaktadırlar. Erkekler ise kışlık ot ve yakacak hazırlanması, ev dışındaki gündelik bazı işlerin yapılması, hayvanların beslenmesi, güdülmesi, alım-satımı, kesimi ve ürünlerinin pazarlanması ile ilgilenmektedirler… -DEVAM EDECEK-

NOT : Sitemizde yayınlanan köşe yazılarından yazarların kendileri ve yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşleridir. Yorumu ekleyen kişi kimliğini gizlemesi durumunda yapılan yorumlar onaylanmamaktadır. Köşe yazılarından ve yazılan yorumlardan www.cavuslu.org  - Çavuşlu  Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz  


1150 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

EYNESİL’DE KOZ HELVASI VE PEKMEZCİLİK - 20/06/2018
EYNESİL’DE KOZ HELVASI VE PEKMEZCİLİK
GİRESUN YÖRESİNDE “KAYNAĞA GİTMEK” (1) - 14/04/2018
GİRESUN YÖRESİNDE “KAYNAĞA GİTMEK” (1)
1937’DE GİRESUN’DA HAYAT PAHALILIĞI - 06/04/2018
1937’DE GİRESUN’DA HAYAT PAHALILIĞI
BASINDA KARADENİZ GÜVENLİĞİ (1932-1953) - 04/03/2018
BASINDA KARADENİZ GÜVENLİĞİ (1932-1953)
1937’DE GİRESUN’DA TOPRAKLANDIRMA DESTEĞİ - 24/02/2018
1937’DE GİRESUN’DA TOPRAKLANDIRMA DESTEĞİ
1953’TE FINDIĞA DAİR HABERLER - 10/02/2018
1953’TE FINDIĞA DAİR HABERLER
YEREL TARİH VE MEKTUPLAR... - 04/02/2018
YEREL TARİH VE MEKTUPLAR...
KULUNCAK KÖYÜ’NÜN ADI ÜZERİNE - 27/01/2018
KULUNCAK KÖYÜ’NÜN ADI ÜZERİNE
1937’DE GİRESUN’DA BAZI GELİŞMELER... - 17/01/2018
1937’DE GİRESUN’DA BAZI GELİŞMELER...
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam301
Toplam Ziyaret4163060
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams