• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.171532.3004
Euro34.902035.0419
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

Güzergahı siyaset belirlemesin!

08/11/2010

Tirebolu Dernekler Federasyonu (TİRDEF) tarafından düzenlenen ''Harşit Vadisi Demiryolu Paneli''nde, Trabzon-Erzincan demiryolu güzergahı  belirlenirken siyasetin değil sosyo-coğrafi şartların etkili olması istendi.

     Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü İşletme Fakültesi Dekan Yardımcısı ve TİRDEF Başkanı Prof. Dr. Halit Keskin'in oturum başkanlığı yaptığı panele; İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahri Şahin, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve AK Parti eski Erzurum Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı konuşmacı olarak katılırken, RAYDER Genel Sekreteri Ahmet Gök kardeşi vefat ettiği için katılamadı.

     Halit Keskin, Tirebolu için demiryolunun yüz yıllık bir rüya olduğunu belirterek ilk sözü Tirebolulu hemşehrimiz Prof. Dr. Bahri Şahin'e verdi.

     ŞAHİN: SİYASET DEĞİL COĞRAFYA KONUŞSUN

     Prof. Dr. Şahin konuşmasında "Trabzon Limanı'nın demiryolu ile GAP`a bağlanması projesinde bir çok güzergah üzerinde durulduğunu biliyoruz. Başlangıçta bu güzergahlardan en önemlisi Harşit Vadisi`ydi. Ama şimdi Tirebolu, uygun olmadığı gerekçesiyle devre dışı bırakılmaya çalışılıyor. Ya da basına bu şekilde haberler yansıtılıyor. Biz bu konuda daha önce yaptığımız çalışmalar neticesinde sosyo-ekonomik ve coğrafi şartları gözönünde bulundurulduğunda en uygun güzergahın Tirebolu olduğu sonucuna ulaştık. Bu bir istek değil, tamamen bilimsel verilerin sonucudur. Ayrıca bu projeye sadece Tirebolu-Erzincan demiryolu hattı olarak bakılmamalı. Böyle düşünüldüğünde karayolu daha avantajlı görünür. Bu hat Karadeniz`den Mardin`e kadar uzanacak bir hattın projesidir. Kaldı ki Trabzon Limanı zamanla oluşacak talebi tek başına karşılayamaz. Hattın Tirebolu güzergahı üzerine yapılmasıyla hem Tirebolu Limanı kullanılabilecek hem de Giresun Limanı otopark olmaktan çıkacak. Önce ilimiz, sonra bölgemiz, buna bağlı olarak da ülkemiz kalkınacak. Biz istiyoruz ki buna siyaset bulaşmasın, bilimsel verilere göre hareket edilsin" dedi.

     ILICALI: PROJENİN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

     2002-2007 yıllarında AK Parti Erzurum Milletvekiliği yapan ayrıca Ulaştırma Bakanlığı Danışmanlığı görevini de yürüten Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı ise çalışmalarından dolayı TİRDEF`i tebrik ederek söze başladı.

     Ülkenin kalkınabilmesi için ilk koşulun ulaşımın olduğunu dile getiren Ilıcalı, Türkiye'de deniz ve demiryolu ulaşımının yeterince kullanılamadığını son yıllarda yapılan çalışmalarla bu konuda önemli mesafeler alındığını söyledi.

     Cumhuriyetin 100. yılında Dünya genelinde en büyük 10 ekonomiden biri olmayı hedefleyen Türkiye'nin, demiryolu yapması gerektiğine işaret eden Prof. Dr. Ilıcalı, Karadeniz Bölgesi'ninde iç kısımlara bağlanılması için çalışmaların sürdüğünü belirtti.

     Güzergah konusunda fizibilite çalışmalarının devam ettiğini de belirten Ilıcalı, ''Benim tanıdığım Ulaştırma Bakanı siyasete değil bilime itibar eder. Hangi güzergah çoğrafi şartlar açısından uygunsa orası kabul edilecek diye umuyorum. Ayrıca bu projeye siyasetin bulaşmaması için elimden geleni yapacağım" şeklinde konuştu.

     Prof. Dr. Ilıcalı, demiryolu projesine, Karadeniz'i Kalkındırma Projesi olarak bakılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

     KESKİN: KONUYU GÜNDEMDE TUTACAĞIZ

     Son sözü alan oturum başkanı Halit Keskin de TİRDEF olarak konuyu gündemde tutmaya çalıştıklarını belirterek, "Bu proje sadece TİDEF`i değil bütün Giresun'u hatta bölgeyi ilgilendiriyor. Biz sivil toplum kuruluşu olarak üzerimize düşeni yapmaya çalışıyoruz. Bunun takipçisiyiz ama sadece biz değil bütün Giresunlular duyarlı olmak zorunda. Özellikle siyasilerden bu konuyu daha dikkate almalarını bekliyoruz." dedi.

     Panelin soru cevap kısmında söz alan Giresun Dergisi İmtiyaz Sahibi Remzi Mamaşoğlu ise, güzergah belirleme çalışmaları sırasında siyaset karışmayacağı konusunda endişeleri olduğunu dile getirdi.

     Osman Nuri Karatepe isimli Tirebolulu hemşehrimiz de hükümetin demiryolu konusunda samimi olmadığını savundu. Karatepe, Hükümetin Trabzon'u iç kesimlere bağlayacak bir demiryolu çalışmasınının olmadığını iddia ederek, hükümetin çeşitli açıklamalarla konuyu gündemde tuttuğunu böylece hem zaman hem de oy kazandığını öne sürdü. 

     Giresun Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu Başkanı Hasan Turan da, "Biz bir sivil toplum kuruluşu olarak OR-Gİ için çok mücadele ettik. Konuyu her türlü yöntemi deneyerek sürekli gündemde tutttuk. Şimdi de demiryolu konusunda elimizden geleni yapacağız'' şeklinde konuştu.

     DOMAÇ, DUYGULARA TERCÜMAN OLDU

     Gazeteci-yazar TİRDEF Başkan Vekili Haldun Domaç'ın isteği ise salona katılan herkesin duygularına tercüman oldu. Domaç, ''Diyorsunuz ki ulaşım olmadan kalkınma ve yatırım olmaz. Biz Giresunlular olarak her çaldığımız kapı yüzümüze kapandıkça nasıl kalkınacağız? Yolumuzu yapın o zaman biz de kalkınalım. Bize bu konuda destek olun, biz de hak etiğimiz yere gelelim'' dedi.

     Panele; Giresun Dernekler Federasyonu (GİRDEF) Genel Başkanı Sıtkı Ada, Giresun Sivil Toplum Kuruluşları Federasyonu Başkanı Hasan Turan, Giresun Dernekleri Birliği Başkanı Halil Kütük, Bulancak Dernekler Federasyonu (BUFED) Başkanı İhsan Yüksel gibi sivil toplum yöneticileri tam kadro katılırken hiç bir Giresun Milletvekilinin ilgi göstermediği de gözlerden kaçmadı.

     kaynak: Duygu Yıldırım / www.yenitirebolu.com



1498 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam187
Toplam Ziyaret4187987
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams