• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

Kenelere karşı tedbirinizi alın

10/06/2010

       Her türlü mücadeleye rağmen kenelerin yok edilemeyeceğine vurgu yapan tarım il müdürlüğü yetkilileri vatandaştan kişisel önlemlerini de elden bırakmamasını tavsiye etti.
    Giresun'da, Mart ve Haziran ayları arasında yürütülen kene mücadelesi birinci dönem çalışmalarının tamamlandığı bildirildi. Tarım il müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, keneyle mücadele çalışmaları çerçevesinde, büyükbaş hayvanların 4-6 hafta ara ile iki defa, küçükbaş hayvanların ise bir defa ilaçlanmalarının yapıldığı belirtildi. Açıklamada, Giresun genelinde birinci dönemde, 60 bin 21 büyükbaş ve 42 bin 20 küçükbaş hayvan, 2.etapta ise, 53 bin 884 büyükbaş ve 14 bin 97 küçükbaş hayvan kene parazitine karşı ilaçlandığı vurgulandı.

    Kırım- Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) Hastalığı'nın Giresun'da da görüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, "15 ile geçen yıl tahsis edilen ödenek kullanılarak alımı gerçekleştirilen ve ihtiyaca yetecek miktarda stoklarımızda bulunan ilaçlar kullanılmaktadır. Bu kapsamda ikinci dönem kene mücadelesi çalışmalarına Eylül sonuna kadar devam edilecek olup, büyükbaş ve küçükbaş hayvanlar muhtarlıkların ve önder çiftçilerinde desteği sağlanarak, riskli yerler başta olmak üzere ücretsiz olarak tekrar ilaçlanacaktır. Çevre kirliliğine yol açması ve doğada faydalı canlılara da zarar verebilmesi nedeniyle mera ve benzeri açık alanların ilaçlanması ise önerilmemektedir. Ayrıca mücadele ve korunma yöntemleri konusunda ilgili birimlerimizce çiftçilerin, avcıların, ağaç kesim işçilerinin bilinçlendirilmesine yönelik olarak eğitim/yayım çalışmalarına devam edilmektedir." denildi.

    "Çiftlik hayvanlarında yapılan bu ilaçlı mücadele çalışmalarının temel amacının kenelerin biyolojik üreme zincirini kırarak popülasyonunu mümkün olduğunca azaltmak olduğu anlatılan açıklamada "Doğada çok geniş alanlarda bulunan, larva, nimf ve ergin evreleri beslenmek (kan emmek) için yabani hayvanları (tavşan, kirpi, yerden beslenen kuşlar) ve evcil hayvanları tercih eden ve hızlı üreyebilen kenelerin herhangi bir mücadele yöntemiyle tamamen yok edilmesi mümkün değildir. KKKA Hastalığı'na karşı insanlarda ve hayvanlarda henüz etkili bir aşı üretilmemiştir. Bölgemizde özellikle Kelkit Havzası çevresinde Hyalomma soyu kenelerin yaygın olması nedeniyle bu havza içerisinde bulunan Alucra, Çamoluk ve Şebinkarahisar ilçelerimiz risk haritasında yer almaktadır. Ülkemizde yapılan bilimsel araştırmalarda, KKKA virüsünün ana taşıyıcısı olan Hyalomma soyu kenelerin yaban hayatı ile çok yakın ilişkisi olduğu ve bozkır ikliminin diğer iklim kuşakları ile kesiştiği bölgelerde, özelliklede kuru taban örtüsüne sahip bodur ormanlık alanlarda ve buralara sınır tarla kenarlarında yayılış gösterdiği saptanmıştır." bilgilerine yer verildi.

    Yaz mevsiminde insanlara kene tutunması vakalarının arttığı, bu nedenle kenelerin bulunabileceği alanlara gidildiğinde dikkatli olunması ve en etkili korunma yönteminin kişisel korunma tedbirleri mümkün olacağına işaret edildi. Kırsal ve ormanlık alanlardan dönüşte vücutta kene yönünden mutlaka kontrol yapılarak eğer kene tespit edilirse çıplak elle dokunmamak şartıyla, parçalanmadan ve ezilmeden en kısa sürede çıkartılması veya yakındaki bir sağlık kuruluşuna başvurulması önerildi



1359 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam742
Toplam Ziyaret4179463
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams