• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

Karadeniz Çileği Pazara Çıkmadan Tarlada Satılıyor

05/05/2013

Trabzon'un Vakfıkebir ilçesinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi'nin destekleri ile kurulun çilek bahçelerinden hasat edilen ürünler pazara gitmeden satılıyor.

Vakfıkebir Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarım danışmanı Osman Sağlam, ilçede 2013 yılı çilek üretiminin başlaması nedeniyle bir açıklama yaptı.

Sağlam, "Karadeniz Bölgesi'nde ürün çeşitliliğini artırabilmek için çok çalışmalar yaptık. Trabzon İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'müzün İl Özel İdaresi desteği ile çilek bahçeleri tesis ettik. Bu kapsamda 44 bin adet Fortuna çeşidi çilek fidelerinden oluşan bahçeler oluşturduk. 2012 yılı Temmuz- Ağustos döneminde oluşturduğumuz bahçelerde şimdi hasada başladık. Üreticilerimiz bu tür çalışmalarda memnun olduklarını ifade ediyorlar. Biz böyle bir çalışma yaparken öncelikle kıyaslama yapmak zorundayız. Üreticilerimize bu işin rantabl olduğunu anlatabilmemiz için kıyas yapmamız gerekiyor. Ana ürünümüz fındık olduğu için fındıktan da bahsetmek istiyorum. Fındık bizim en büyük ihracat kalemimiz ve ondan vazgeçmemiz mümkün değil. Ancak birkaç dönümlük fındık bahçelerde daha fazla gelir getirebilecek çalışmalarımız var. Bunlardan bir tanesi de çilek. Çilekte bir dekara yaklaşık 6 bin adet fide desteği veriyoruz ve fidelerimizin tamamı hibe şeklinde. Diğer girdilerini ise üreticilerimiz karşılıyor. Bir dekar alanda 100 ila 150 kilo fındık elde edildiğini düşünürsek çileğin geliri çok daha fazla. Bir dekardan 2 ila 2,5 ton çilek alınabiliyor. Ayrıca bu bahçelerde fide de üretiyoruz. Yaklaşık bir dekara dikilen 6 bin fideden 4- 5 bin tane de fide alabiliyoruz. Tanesini 0,70 kuruştan sattığınızı düşünürseniz 3 bin 500 TL'lik gelir getiriyor. Çileğin kilogram fiyatı da 5 ila 6 TL arasında. Bu durumda çilek, fındığa göre bire on daha karlıdır." diye konuştu.

Sağlam, İl Müdürlüğü, Özel İdare ve kaymakamlık olmak üzere bu projeye sürekli destek vereceklerini ayrıca Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü olarak da sürekli üreticilerin yanında olduklarını belirtti.

"Hemen hemen her gün bahçelere uğruyoruz ve ne yapmaları gerektiği konusunda üreticilerimizi bilgilendiriyoruz." diyen Sağlam, "Bu bahçelerde üretilen çilekler asla hormonlu değildir ve iri oluşu çeşit özelliğidir. Aroması ve veriminin fazla olması açısından, bölgeye uygunluğu açısından bu türü üretiyoruz. Tamamen doğaldır. Üretiminde hayvan gübresi ve su kullanılıyor. Bazı vatandaşlarımız Karadeniz'de çilek ne alaka diyebilirler. Çileğin asıl ana vatanı Akdeniz ve Ege Bölgesi'dir. Fakat Karadeniz insanının çalışkanlığı burada da yetişebileceğini ispatlamıştır. Bir de onlara karşı bir avantajımız var, nakliye vermiyoruz. Ayrıca ürettiğimiz çilekler 2- 3 saat içersinde tüketicilerimizin sofralarına kadar gidebiliyor. Yine son yıllarda küresel ısınmayla beraber AkdenizBölgesi'nin iklimine yakın bir iklim oluşmaya başladı bizim bölgemizde. Bu da gösteriyor ki; önümüzdeki yıllarda bölgemiz çilek için çok uygun bir duruma gelecek." dedi.

İlçenin Kemaliye Mahallesi'nde yaklaşık bir dönüm alanda çilek üretimi yapan 49 yaşındaki Necmi Bank ise "Çilek üretimine daha küçük yaşlarda Osmanlı çileği ile başladım. Osmanlı Çileği buraya özgü bir çilek. Yalnız verimi Fortuna kadar olmuyor. Bu çileği de daha önce toprak üzerinde üretmeye başladım. Ancak çileklere bazı böcekler musallat oluyordu. Şimdi ise daha çok ürün alıyorum ve ürün kaybı da olmuyor. Ayrıca çilekler çok kaliteli olduğundan pazara gitmeden bahçede kilosu 6 ila 7 TL arasında satılıyor. Bu yıl yaklaşık üç ton ürün almayı hedefliyorum. Çileğin bakımı fındık gibi değil. Çok daha zor. Ama iyi bakıldığında yılda 3- 4 kez ürün alabilmek mümkün olabiliyor. Ben buradan mart ayının sonunda ürün almaya başladım. Mayıs ayına doğru aldığımız ürünlerin aroması daha da mükemmel olacak." şeklinde konuştu.

internethaber

1247 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam156
Toplam Ziyaret4178877
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams