• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.286532.4159
Euro34.598834.7374
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

EYNESİL BU GELENENEĞİ YILLARDIR SÜRÜYOR

22/09/2013

Giresun-Eynesil ilçemizde vatandaşlar, kokulu kara üzümden pekmez üretme geleneğini yıllardır sürdürüyor. Derebaşı mahallesinde yaşayan Ömer Uğurlu 40 yıldır kara üzüm pekmezi yaptıklarını belirterek, bu geleneği devam ettireceklerini ifade etti

Giresun-Eynesil ilçemizde vatandaşlar, kokulu kara üzümden pekmez üretme geleneğini yıllardır sürdürüyor.

Atalarımızdan kalan pekmez yapma geleneklerini sürdürmek olduğunu belirten Uğurlu, doğal pekmez yapmanın zahmetli olduğu kadar zevkli bir iş olduğunu söyledi.

Kış aylarının vazgeçilmez şifa kaynağının pekmez olduğunu kaydeden Uğurlu, kara üzüm pekmezinin demir ve kalsiyum içerdiği için birçok hastalığa da iyi geldiğini dile getirdi.



Bu yıl diğer yıllara nazar bol ürün olduğunu belirten Uğurlu, ''Artık pekmez aranan yiyecekler arasında yerini almaya başladı. Yıllardır yaptığımız pekmezleri kendi ihtiyacımızı karşıladıktan sonra akraba ve komşularımızlada paylaşıyoruz'' dedi.

Uğurlu,Yıllardır Büyüklerimiz ekseriyetle Kızıl ağaçların dibine dikerek yetiştirilen ve sararak büyüyen bu meyve bu ağaçların boylarının uzun olmasından dolayı bu ağaçlarda çokça  oluyor.  Karadeniz Bölgesi'ne özgü bir meyve olan kokulu kara üzümün, eskiden olduğu gibi önem verilerek yetiştirilip değerlendirildiği takdirde yöre insanına yüksek gelir getirecek bir ürün olacağını belirterek, son yıllarda piyasaların aranılan pekmezi haline gelen kokulu üzüm pekmezine gösterilen ilginin bunun göstergesi olduğunu söyledi.

Uğurlu, pekmezin yapılışını ise şöyle anlattı: ''Tarım ilacı kullanılmamış üzümler yıkandıktan sonra ayağına oldukça temiz bir çizme giyen kişi tarafından güzelce ezilir ve şırası çıkartılır. Çıkarılan bu şıra posasından ve tozundan ayrılmak için ince delikli torbalardan veya ince delikli süzgeçten süzülür ve bakır olan kaynama kazanına aktarılır. Kaynama esnasında pekmez dip tutup yanık kokusunun oluşmaması için devamlı karıştırılmalı ve savrulmalıdır. Bu sırada kaynatma kabının kenarında ve şıranın yüzünde toplanan köpükler bir kepçe ile alınmalıdır. Pekmez kıvama geldiğinde pekmezde kırmızı köpük oluşur ve ağdalaşma dediğimiz durum gelir. Çeşitli denemelerle pekmezin kıvama gelip gelmediğini anlayabiliriz. Ayrıca tahta bir kaşığı pekmeze daldırıp, pekmezden çıkardığımızda son damlayı temiz bir tabağa damlattığımızda dağılmıyorsa pekmez olmuştur.''

kaynak: www.eynesılhaber.com
.



2221 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam425
Toplam Ziyaret4177509
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams