• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

Kemençe İle Elden Gidenler

22/072010

    

         Kemençe denilince Karadeniz de ilk akla gelen yerlerin başında Kemençenin ana yurdu Görele akla gelir aslında. .

       
        Kemençe denilince Karadeniz de ilk akla gelen yerlerin başında Kemençenin ana yurdu Görele akla gelir aslında. .
   Karadeniz'le ve özellikle Görele ile özdeş olan yöresel kemençemiz artık elden gidiyor. Kemençe’nin Anadolu'daki ilk vatanı olan Görele dışında herkes Kemençeyi sahiplenmiş, kemençe adı ile organizasyonlar yapmakta ve hatta kemençe ile anılmaktadırlar.
    Aslında giden bir tek kemençe değil bakın arkada ne sinsi planlar var..
Bu konuda şovmen bir yaklaşım içinde değiliz. Zira kemençe tüm Doğu Karadenize' mal olmuş ve dünyaya da bu bölgeden açılmıştır. Ancak Kiraz’ın, fındığın, dondurmanın, pidenin vb. gittiği gibi kemençe adına da ilk kelamı edecek olan öncelikle Görele'dir.
Bakın örnekler gerekirse Piçoğlu Osman'ın hocası Karaman( Halil Kodalak) TRT de ilk yöresel kemençe icra eden insan(aynı zamanda keman da çalar) Görele Karadere köyündendir ve eserlerinin büyüklüğüne hala ulaşılamamıştır.
 İşte Piçoğlu Osman Nerelidir.?
İşte O'nun çırağı M.Sırrı Öztürk,O nereli.?
  Eserleri Karadeniz'den mantar gibi türeyen sözde sanatçılarca talan edilen,müzikleri müzik hırsızlarınca yağmalanan Katip Şadi kimdir.?
     Bu isimlerin dışında başka isimler yok mu Karadeniz'de elbette var ve saygıda duyulmalı.Ama biz üstümüze düşeni yapmalıyız öncelikle.Çünkü bu ve buna benzer akımların arkasında çok daha tehlikeli sonuçlar çıkıyor insanın karşısına.Kemençe öz be öz TÜRK çalgısıdır..!
    Burada en önemli görev Görele sivil Toplum örgütlerine ve Görele Belediyesine düşmektedir.Zira Görele Belediyesi tarafından 6 yıldır Kemençe ve Horon Günleri düzenlenmekte ve kemençenin anayurdu olan Görele’nin ismi dünyaya duyurulmaktadır.
Bakın işin boyutu nerelere gidiyor.?
    İşte şimdi size bir harita rumların pontus hayalinden.
Bakın bakalım onlar saddece kemençenin mi peşinde.?
   "Bölgenin Pontus’a dolayısıyla Yunan kültürüne bağlanmak istenen bazı kültürel özelliklerine gelince; bunlardan ilk akla geleni ve en çok kullanılanları müzik aletleridir ve kemençe ile tulum başta gelenlerdir, bu aletleri ele aldığımızda ise Türk Kültüründen ayırmak mümkün olmamaktadır. Orta Asya Türklerinde şaman baksıların kullandığı saza “kopuz” da denir. Kopuz bugünkü Türk bağlamasının atasıdır. İçi boş bir teknesi ve uzun bir sapı vardır. Tel yerine kıl kullanılır ve ilk dönemlerde mızrapla değil ”yay”la çalınırdı. Kopuzun Anadolu da aldığı bir şekilde bugün Türk halk müziğinin temel sazlarından biri olan “kabak kemanesi”dir (kemençe de denir) . Teknesi içi boş bir kabaktır ve iki karış sapı, burguları vardır. Tellidir ve yayla çalınır. Bugün Lazlara özgü bir saz olan kemençe de temel yapısı itibariyle bir “kemane”dir. Sapı kısadır, teknesi uzun ve ağaçtır, tellidir ve yayla çalınır."
   Bağlama ,kabak kemanesi ile çalınan ezgiler makam denilen ses dizgileri itibariyle , aynı seslerden oluşur. Karadeniz ezgilerinin de bütün bölgelerde olduğu gibi “yerel” özellikleri vardır. Kısacası hem bağlamanın hem de kabak kemanesinin atası kopuzdur. Rosanyi’ nin Dünya Tarihinde Türklük adlı eserinde verdiği bilgiye göre KEMENÇE Kuman Türklerinde erkek ismi olarakta kullanılmıştır (6) Kumanların Lazları da içine alan bölgenin etnik oluşumunda etkin bir unsur oldukları da bilinen bir gerçektir."
Zaman Gazetesinin arşivlerinden derlediğimiz bir habere dikkat çekmek istiyoruz:
"Kemençe imalatıyla ilgili bir Fransız televizyonuna belgesel konusu olan ve Karadeniz kültürünü dünyaya tanıtan Sancak, bugüne kadar yaklaşık 8 bin kemençe yaptığını, Yunanistan, İngiltere ve Japonya’dan çok sayıda müşterisinin bulunduğunu söylüyor. Sancak, değişik ülkelere özel sipariş üzerine şimdiye kadar 400’ün üzerinde kemençe göndermiş. Sancak, görüştüğü çok sayıda Yunan dostunun olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu: “Trabzon’a gelen pek çok Yunanistanlı bana uğrar. Onlarla zaman zaman Türk–Yunan meselelerini konuşuruz. Aramızda kültürel açıdan hiçbir farklılık yok. Her iki ülkenin dost ve kardeş olduğunu savunuyorlar. Bana göre, iki ülke arasındaki dostluğun pekiştirilmesi en kolay folklor ile olur. Bunun da baş aktörü kemençedir.”Kemençe imalatıyla ilgili bir Fransız televizyonuna belgesel konusu olan ve Karadeniz kültürünü dünyaya tanıtan Sancak, bugüne kadar yaklaşık 8 bin kemençe yaptığını, Yunanistan, İngiltere ve Japonya’dan çok sayıda müşterisinin bulunduğunu söylüyor."
   Yorumu değerli Görele'li hemşerilerimize bırakıyoruz ve diyoruz ki bir toplumu var eden en önemli unsurlardan biride sahip olduğu ve yaşadığı,yaşatabildiği değerlerdir..
kaynak:  Serdar Kara- www.gorele.com.tr -GİHA


2191 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi11
Bugün Toplam256
Toplam Ziyaret4178977
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams