• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.224632.3537
Euro34.609234.7479
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

GÖRELE'DE FINDIK YETİŞTİRİCİLİĞİ KURSUNA KATILAN KURSİYERLERE SERTİFİKALARI VERİLDİ

09/06/2015


Giresun’un Görele İlçesinde fındık yetiştiriciliği kursu alan kursiyerler için sertifika töreni düzenlendi.

Görele Ziraat Odası Toplantı Salonunda düzenlenen sertifika törenine Görele Ziraat Odası Başkanı Özcan Öner, Görele Halk Eğitim Merkezi Müdürü Selim Kul, Güce Ziraat Odası Başkanı Salim İslam, Görele Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Muzaffer Kefal, konuşan Halk Eğitim Müdürü Selim Kul, Türk hava Kurumu Görele Şube Başkanı Ercan Mimiroğlu, Görele Halk Eğitimi Merkezi Müdür Yardımcısı Ali İyibil ile Orhan Kafa katıldı.

Kendilerine gelen her türlü kurs teklifini değerlendirerek, vatandaşa kurs vermeye ve üretime sevk etmeye gayret ettiklerini belirten Görele Halk Eğitim Müdürü Selim Kul, “İlk defa açtığımız bu kursa devam eden arkadaşlar gerçekten memnunlar mı? Bir şeyler öğrendiler mi? birçok kurs açıyoruz farklı bir kurs yöresel olarak bunu öğreten kişileriz bu kurs açılması gerekiyordu talep oldu açtık. Önümüzdeki dönemde yine talep olursa açacağız. HEM’in kurs açmakta sıkıntısı yok, yeter ki talep olsun her dalda usta öğreticilerimiz var. Kursiyerlerimize bölgenin en önemli gelir kaynağı olan fındıkçılığı daha bilinçli ve bilimsel yapılabilmesi amacıyla düzenlenen kursta kursiyerlere uygulamalı ve teorik olarak bahçe tesisi, sulama, ilaçlama, gübreleme, budama, hasat, harman işleriyle ilgili, bahçe tesisi, arazi, toprak hazırlığı, fidan seçimi hazırlanması, dikim zamanı, dikim ve terbiye sistemleriyle ilgili bilgiler verildi. 168 saat süren kursun sonunda kursu başarı ile bitiren kursiyerlerimize Görele Ziraat Odasının hediye ettiği bir adet fındık budama makası ve bir adet testere ile sertifikalarını aldılar” dedi.

Fındık bahçelerinde küfün göründüğü görünen bu küfle nasıl mücadele edileceğini soran bir kursiyere cevap veren Ziraat Mühendisi Recep Könez, “Şu anda fındıkta en tehlikeli olan küfün ekonomik anlamda üçte bir zarar veriyor. Bu olayı geçen senede yaşadık ve bu sene de aynı şekilde devam ediyor. Bu hastalık özellikle sahil boyunda görülmektedir. Yapılabilecek kesinlikle kimyasal mücadele gerekiyor küflenmeye karşı etkili ilaçlarla beraber mücadele etmek gerekiyor. Küflenmenin bir başka etkeni de dibine dökülen fındık yaprakları. Fındık yapraklarını sonbaharda dibine döküldüğünde boş bir alanda toplanıp yakılması küfle mücadelede çok önemli. Küfle ilgili Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Giresun ve Ordu illerinde bir çalışma başlatıldığını biliyoruz ve yapılacak açıklamayı bekliyoruz” diye konuştu.

Fındık yetiştiriciliği ile ilgili hiç bilmedikleri bilgileri öğrendiklerini söyleyen kursiyerlerden Mustafa Gödek,” Gerçekten fındık üreticileri olarak biz hep yıllarca şunu yaptık yaşlanmış 30-40 yaşına gelmiş fındık ağacının dibinden çıkan fındık filizlerini bıraktık yani şunu düşünmedik bu fındığın kökü zaten çürükse yandan çıkan fındık filizi de çürük olacaktır. Usta öğreticimiz Ziraat Mühendisi Recep Könez, fındıkla ilgili hiç bilmediğimiz bilgileri verdi. Bir fındık bahçesinde kurumaya yüz tutmuş kesilecek olan fındık dallarının tırpanla değil de el testeresi ile kesilmesini, fındık dallarının bir birine değmemesini ve dalların budama sistemini öğrendik. Birde fındıktaki zararlılarla mücadeleyi öğrendik” şeklinde konuştu.

Son olarak söz alan Görele Ziraat Odası Başkanı Özcan Öner, Biz göreve geldiğimiz günden bu güne her zaman istediğimiz üreticimizin bilinçli olması için 10 bin kayıtlı üyeden 10 tane kursiyer bulmakta zorlandık ne demek istediğimi taktir edersiniz. Umarım önümüzdeki yıllarda fındıkla ilgili açılacak olan kurslara katılanların sayısı artar. Bizim amacımız çiftçilerimizi eğitmek. Biraz önce gündeme gelen fındıkta küflenme hastalığı ile ilgili çiftçilerimiz soruyorlar küflenmeye karşı ne yapacağız diye bu hastalıkla ilgili henüz bir bilimsel açıklama yapılmadı. Yapıldığında tüm çiftçilerimizle paylaşacağız. Bu gün gördükleri eğitim sonunda sertifika alan kursiyerlerimize ziraat odası olarak bir adet fındık budamasında kullanılmak üzere birer adet el testeresi ile budama makası hediye ediyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.

Haber - fotoğraf: Bekir ÖZTÜRK / ÇAVUŞLU HABER 


871 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam710
Toplam Ziyaret4180350
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams