• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.286532.4159
Euro34.598834.7374
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

Bir Sevdadır Görele...

19/12/2010
 
 
Ne Onu Görmeden Durabiliyoruz Nede Yaşayabiliyoruz.
  
 
  
    Biliyoruzki göbek bağımız da orada kesilmiş bizim. Biliyoruzki dünyanın taa öbür ucuna da gitsek onu görmeden duramaz ve onsuz yaşayamayız. Oysa bizler mevsimlerin en güzelinin nerede yaşandığını da biliyoruz, çiçeklerin en güzel nerede koktuyunuda. Bizler GÖRELE yi yeni sevmeye başlamadıkki biz onu çocukluk yıllarımızda, burnumuzdan sümüklerimiz akarkende  çok sevdik, darı püskülünden yaptığımız cıgarayı içerkende. Benim için Görele anlatılmaz Görele yaşanır göreleye gidince imkanınız dahilinde yiğin için gezin tozun en azından Göreleyi doya doya yaşayın.
                                                       
 
FINDIK TOPLAMA İŞİ

    Eğer fındık nasıl toplanıyor diye merak ediyorsanız Ağostos ayının 1 den 15 ne kadar gidin Görelenin köylerini bir güzel dolaşın ve insanların fındık toplarken çektiği zahmetleri gözlerinizle görün. Sabahın ilk ışıkları pencereden evin içine süzülünce, içerden bir ses hadi  artık kalkın bahçeye gidiyoruz der, bu ses sahah namzını kıldıktan sonra bir daha uyumayan evdeki büyüklerimizden birinin sesidir ve gözler sürtülerek açılır uyku sersemliği içinde kalkılır yüzler bir avuç suyla ovuşturulur. O anda canınız bir şey çekmez kahvaltı yapmak istemezsiniz yinede sofraya oturur ve mecburen bişeyler yemek zorunda kalırsınız. Kahvaltıdan sonra o gün için hazırlanan kıyafetler giyilir ve fındık toplanacak bahçenin yolu tutulur. Eğer yağmur yoksa şanslısınız, bu şans güneş tepenize çıkana kadar da yanınızdadır. Yok eğer yağmur varsa vay halinize ıslanmış dalları çekip fındık toplamak zor olacağından mecburen toplamaya ara verirsiniz, ve sırılsıklam ıslanmış halde evin yolunu tutarsınız.. Toplama işi bitmedikçe daha çok gidip geleceksiniz demektir bahçelere, ve bu da eziyetin günlerce süreceği anlamına gelir. Azimli kişilerde yok değildir, bahçesini sel götürse o yinede devam eder durur bahçesinde fındığı toplamaya, saygı duyuyor önlerinde eğiliyoruz.. Akşam saatleri, hava hafif kararmaya başlayınca o günki fındık toplama eziyeti biter, daha sonrasında fındık çuvallarını taşıma eziyeti başlar. Ve asıl darbe eve gelince vurur, yorgunluktan her yeriniz ağrır, sanki eliniz kolunuz tutmaz bir şey kaldıramaz olursunuz, akşam yemeğini yedikten sonra oturduğunuz yerde yarında aynı eziyetin olacağını düşünürken uyuya kalırsınız.Yemesi hoş zahmeti çok olan fındık inşallah bir gün gerçek değerine kavuşur insanlarda emeğinin karşılığını alır ne diyelim.

                                               SİSDAĞI YAYLASI

    Sevgili dostlar Göreleye gittiğiniz zaman Görele ilçe sınırları içinde bulunan sisdağını ziyaret etmeden asla geri dönmeğin. Sislerin içinde sisdağını yaşamak, sizleri ömür boyu unutamıyacağınız muhteşem duygulara sürükleyebilir. Sisdağına gittiğinizde hele birde sisdağı şenlikleri varsa o zaman keyfinize diyecek olmaz. Her yıl Temmuz ayının üçüncü cumartesi günü yapılan sisdağı şenlikleri yöredeki çok sayıda köy ve obadan gelenlerin katılmasıyla kutlanır. Sisdağı o gün tam bir kültür yuvasına döner, çeşitli renklerden oluşan fistanlarıyla yemyeşil yayla çimlerinin üstünde kemençeden, davuldan, zurnadan çıkan naymelerin o coşkulu, o büyülü sesi ve ritmiyle kendinden geçercesine bir sağa bir sola dönerek horon oynayan çepni kültürünün otantik uygulayıcısı olan Görele, Eynesil, ve Ağasar kızları ile gençlerinin oynadığı horonun büyüsüne kapılır inanın kendinizi rüya aleminde sanırsınız. 


         
           
                            

                    

 

.Ağız Tadıyla Pide Yemek İstiyorsan Görelede Yiyeceksin

                                                          GÖRELE PİDESİ

   Göreleye geldiğinizde Görele pidesi yemeden geri dönerseniz inanın kendinizi enfes bir damak zevkinden mahrum etmiş olursunuz. Özenle hazırlanıp özenle pişirilen bir doğa harikası olan Görelemizin o meşhur Görele pidesini yediğinizde tadı damağınızda kalacaktır. Malumunuz, Karadeniz veya Görele pidesi Türkiye'nin her yerinde yapılmakta. Ancak, benim açlığımdan mı yoksa buradaki ustaların maharetinden midir bilinmez, hayatımın en güzel pidesini Görele’de yediğimi rahatlıkla söyleyebilirim. Belki de bunda en büyük etken, pide yapımında kullanılan yöreye ait köy peyniri ve tereyağı olabilir. Çeşit olarak Peynirli, kıymalı ,kavurmalı ve karışık olarak yapılan pide isteğe bağlı yumurtada konabilir. Görele pidesi idda ediyorum hiçbir yerde Göreledeki kadar lezzetli deyildir.


 

 

                                                  GÖRELE DONDURMASI

 

 

 

                                                                     GÖRELE YEMEKLERİ

Eğer Göreledeyseniz yöremiz yemeklerini mutlaka tatmaya bakın. Yöresel yemeklerimizde başı ilk çeken yöremizin olmazsa olmazlarımızdan karalahanadır. Karalahana yöremizde yapılan yemeklerin baş tacıdır yaz ve kış her mevsim mevcuttur. Bir çok türde yemeği yapılır ama, mısır yarmasıyla yapılan sarmanın tadına doyum olmuyor. Çeşitli yemek türleriyle Görele mutfağı yemek çeşitleri bakımından oldukça zengin bir mutfak kültürüne sahiptir. Bunlardan bazıları fasulye turşusu, taflan turşusu, kiraz turşusu tırmıt tuzlusu ısırgan ezmesi vs gibi. Birde ilkbaharda ekilip dikilen temmuz ve ağostos aylarında olgunlaşarak toplanıp yenen bir çok sebze ve meyve türleri de mevcuttur. Ayrıca kara üzüm, taflan, ve dut pekmezi Görele mutfağında değerli bir yere sahiptir. Görele mutfağında adını yazamadığımız daha bir çok yemek çeşitleri ve türleri vardır bu yemeklerden yerken ve tadarken inanın tadına doyamıyacaksınız.


  

 

                                                                   KAZIKBELİ YAYLASI

Gümüşhane il sınırları içinde olan kazıkbeli yaylası, Giresun il sınırına yakınlığından dolayı yayla zamanı gelince, Görele, Tirebolu, Espiye ve çanakçı ilçelerinden yaylacılar gidip kazıkbeli yaylası civarında bulunan obalara konuçlanırlar.Kazıkbeli yaylasının çevresi obalarla çevrilidir. Oldukça kalabalık bir nüfusa sahip olan bu obalar, Gümüşhane ve Giresun halkını bir arada tutar. Her yıl Geleneksel olarak düzenlenen Kazıkbeli Yayla şenliklerine yaklaşık 35-40 bin yerli ve yabancı turist iştirak etmektedir. Bu Şenliklere yöremizin ses ve kemençe sanatçıları katılmakta şenliğin yapıldığı alanda çok geniş bir halka horon oyunu oluşmaktadır. Yayla merkezinde lokanta, otel, kahvehane, market ve manav çok sayıda bulunmakta olup yazın her gün hizmet vermektedirler. Yayla merkezinde tarihi Yusuf ağa çeşmesi bulunmakta ve yeni yapılan Camii ise muhteşem bir görünüm arz etmektedir.Kazıkbeli yaylasıda tıpkı sisdağı yaylası gibi gidip görülmeye değer harika bir yerdir. Kazıkbeli yaylasına gidenlere örümcek ormanından gitmesini öneriyorum. Nedenine gelince; sıfır noktasından örümcek ormanına tırmanıp yükseldikçe doğa harikası olan muhteşem bir manzarayla karşılaşıyorsunuz uçsuz bucaksız dağların ve çam ormanlarının hakim olduğu bu yerleri mutlaka görmelisiniz.

   

 

                                                          GÖRELEDE KÖY KADINLARININ PAZARI

Göreleye gidenler bilhassa salı günü Görelede köy kadınlarının el emeği göz nuru ile çitinde çubuğunda ekip dikerek yetiştirdikleri ürünleri pazarlamak için Görelede kurdukları pazar yerini mutlaka gezip görmelidir. Köy kadınlarının kendilerine pazar yeri olarak seçtikleri Hasanağa cami etrafında sergiledikleri taze ve çeşitli ürünler inanın göz kamaştırıyor. Bu sebze ve ürünlerin yetişmesinde hiç bir şekilde kimyasal madde kullanılmamıştır. Mevsimine göre taze sebze ve meyvenin bulunabildiği köy pazarında karalahanadan taze fasulyeye maydanozdan kıvırcığa patlıcandan bibere peynirden tere yağına sütünden yoğurduna kadar pek çok çeşit ürün bulunuyor. Köy kadınlarının tamamen organik olarak yetiştirdikleri bu taptaze sebzelerden alın ve sofranızda ağız tadıyla yiğin.
 
                                

kaynak : Bahtiyar Karakadıoğlu-  www.terziali.net 

 
Görele Hasan Ağa Cami Önünde Alıcı Bekleyen Köy Ürünleri
 

 
Kazıkbeli Yaylası Yeni Cami Ve Şenlik Alanı
 

 
Kara Lahana Dolması
 

İşte Görelenin Meşhur Dövme Dondurması
  

    Görele dondurması Görelemizin olmazsa olmazlarından yaz aylarının soğuk olarak tüketilen yiyeceklerin en başında gelenlerindendir el yapımı dövme dondurma. Görelede hasan ağa caminin önüne sıra sıra dizilen dondurmacıların yapmış olduğu dondurmaya, bilhassa gurbetten gelen Göreleliler yoğun ilgi göstermektedir. Süt ve salep karışımından yapılan dondurma soğutarak değil, kaynatılarak yapılmaktadır Görele dondurması süt ağırlıklı salep karışımıyla yapıldığından yumuşak bir özelliğe sahiptir en büyük özelliği de diyer dondurmalar da olduğu gibi soğukluğa bağlı rahatsızlık vermemesidir. Bir kere yiyenin bir daha, yediği bu dondurma ne yazıkki pazar ortamında hak ettiği yeri ve değeri bulamamıştır. İnşallah bir gün Görelemizin meşhur dövme dondurması da kahramanmaraş dondurması gibi kendini pazara çıkaracak birilerini bulur ve bu pazardaki gerçek değerini ve yerini alır.

 



2163 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi10
Bugün Toplam166
Toplam Ziyaret4177758
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams