• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.429932.5599
Euro34.801134.9406
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

FINDIK'DA TEK GÖVDELİ DÖNEM ARTIŞ'DA...


22/06/2017


Trabzon'da uygulanan "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi" kapsamında verimi artırmak ve bakım maliyetlerini düşürmek için yürütülen çalışmalar çerçevesinde fındık bahçelerinde ocaklardaki dal sayısının azaltılması amaçlanıyor.

Trabzon Ticaret Borsasından (TTB) yapılan yazılı açıklamada, fındık bahçelerinde dalların bir arada bulunduğu topluluğun 'ocak' olarak adlandırıldığı belirtilerek, genellikle bu ocaklarda 10 ya da 15 fındık dalı olduğu vurgulandı.

Açıklamada, fındık üretiminde verimi artırmak amacıyla bazı üreticilerin ocaklardaki dal sayısını düşürme yoluna gittiği ifade edilerek, şunlar kaydedildi: "Tek gövdeli dala sahip fındık bahçelerinin kurumsal olarak yaygınlaştırılması amacıyla TTB tarafından 2013 yılında, Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi hazırlandı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteği ile yaşlı bahçelerin sökülüp yeniden dikimi şekliyle yapılan uygulama kapsamındaki 63 bahçenin 37'sine ikili ya da tek gövdeli fındık ağacı dikim şekli uygulandı.

Bu kapsamda, Türkiye'de ilk olarak tek gövdeli ağaç sistemine sahip bahçe Trabzon'un Ortahisar ilçesine bağlı Çukurçayır Mahallesi'ndeki üreticiye ait bahçede kuruldu."
"FINDIKTA DİP SÜRGÜNLERİNİN HER YIL TEMİZLENMESİ GEREKMEKTEDİR"

Açıklamada, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar'ın görüşlerine de yer verildi. Akar, "Ülkemizde genellikle 'ocak' usulü dikilmiş olan fındık bahçelerinde dip sürgünleri ana dallarla besin, su ve ışık bakımından rekabete girmekte ve verimin azalmasına sebep olmaktadır. Ayrıca bahçe içerisinde aşırı nem birikmesine sebep olarak fındık hastalıklarının da oluşmasına imkan vermektedir. Bu nedenle fındıkta dip sürgünlerinin her yıl temizlenmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı. Fındık üretim maliyetinde dip sürgünü temizliğinin yüzde 8 ile 10 paya sahip olduğuna dikkati çeken Akar, şunları kaydetti: "Aşılı fındık fidanları ise yok denecek kadar az dip sürgünü verir. Bu sebeple üretici için iş gücü ve ekonomik açıdan avantajlıdır. Aşılı olanlar, aşısız fidanlara göre daha erken meyve vermektedir. Bu da yeni tesis edilen bahçelerde yapılan tesis masraflarının daha erken telafi edilmesini sağlar. Anaç, kazık köke sahip olduğu için fidanların su stresine dayanıklıdır. Aşılı fidanların kendine has yetiştiricilik sisteminin olmasından dolayı nispeten düz arazilerde ya da teraslanmış alanlarda yetiştirilebilmesi daha uygundur."




4821 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi6
Bugün Toplam271
Toplam Ziyaret4175161
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams