• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.222232.3513
Euro35.110935.2516
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

MERKEZ MAHALLE

Belediye Başkanı : Hüseyin ARSLAN

Telefon : 0 454 523 00 05 / Cep : 0 542 436 70 24

Muhtar : Mustafa TÜRKMENDAĞ

Telefon : 0 454 523 00 15 / Cep : 0 536 318 59 10

Merkez Cami İmamı : Seyit KARAKOÇ

Telefon : 0 454 523 05 62 / Cep : 0 537 021 24 99

Merkez Cami Müezzini : Necati GÜLAY

Telefon : 0 537 581 36 11


Fatih cami imamı : Şahin ARSLAN

Telefon : 0 454 523 08 03 / Cep : 0 536 637 61 19


                                          ÇAVUŞLU BELDESİ

                                         MERKEZ MAHALLESİ


Çavuşlu Beldesi'nin yedi mahallesinden birisi de Merkez Mahallesidir.

Çavuşlu Merkez Mahalle, Çavuşlu deresi, Cumalar deresi ve Kuru kale arasında kalan küme evleri, cadde ve sokaklardan oluşturmaktadır.

Küme, Cadde ve sokakları sıralayacak olursak; Cami Yanı, Mahsurlu, Çarşı ve Yusuf Ziyaettin Emanetoğlu Küme Evleri, Zübeyde Hanım, Sahil, Tüysüzoğlu, Giresun, Şehit Kadir Aydın Caddelerinin yanında, Çınar, Çeşme, Çıkmaz ve Yunusemre sokaklarından oluşmaktadır.


Çavuşlu Beldesinin; Doğusun da Eynesil İlçesi, Güneyin de Sis dağı Yaylası, Kuzeyin de Karadeniz, Batısın da ise Görele İlçesi ile sınırdır. 

Merkez Mahallesinin 2018 yılı TÜİK verilerine göre nüfusu; Kadın = 456, Erkek = 506, Toplam = 962 kişi.

Çavuşlu Beldesi Merkez Mahallesinde halk geçimini Aile Ticari işletmeleri, Ekmek Fırıncılığı, Fındıkçılık, Balıkçılık, Sebze ve Meyve ekonomik gelir sağlıyan başlıca unsurlardır. Belde de Gurbetçilik te büyük pay sahibidir. Büyük baş ve küçükbaş hayvancılık günümüz koşullarında çok az olmakla birlikte halen yapılmaktadır. Belde de Arıcılık ve Kümes hayvanları yetiştiriciğide yapılmaktadır. 

Çavuşlu Beldesi Merkez Mahallesi Tarihi yönden çok zengin olmakla birlikte bir çok tarihi kalıntı günümüzde yok olma derecesinde dir. Çavuşlu Beldesi Merkez Mahallesinde başlıca tarihsel kalıntıları sıralayacak olursak; Karadeniz yığma taş usulü eski konaklar ve evler, çeşme ve sarnıçlar, yer dibekleri, üzüm şıra kuyuları, su değirmeni, sulama kanalı beden duvarı, Çavuşlu Merkez Camii Minaresi, Çavuşlu merkez ve cumalar mezarlığı, cami yanı küme evleri bölgesinde kuyu sokakta yer alan su kuyusu, cami yanı küme evlerinde ki hamam yıkıntıları, kümbet ve kubbe kalıntıları da tarihi kalıntılar olarak sıralayabileceklerimizdendir. Çavuşlu Merkez Mahallenin en önemli tarihi yapısı Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim Han'ın Konağıdır.

Konak; Osmanlı Padişahı Dönemin Trabzon vali'si iken Yavuz Sultan Selim Han'ın yaz aylarında mesire yeri olarak kullanmıştır. Yavuz Sultan Selim Han Oğlu Kanuni Sultan Süleyman'ın bu konakta beşiği sallandığı rivayet olunmaktadır. Yine bir rivayete göre Kanuni'nin annesi Gülbahar Ayşe Hatun, Vakfıkebir veya Çavuşlu'dandır. 1758- 1792 yıllarında Trabzon sancağına bağlı kaza merkezi olan Çavuşlu, Trabzon sancağına 8 kuşak vali yetiştirmiş bir kasabadır.

Çavuşlu Merkez Mahallesinde ikamet eden aileler şöyledir; Akdal, Akgün, Aktaş, Akyıldız, Albar, Arıcan, Arslan, Arslantürk, Atar, Atmaca, Avşar, Ayar, Aydın, Başoğlu, Bekar, Bektaş, Besli, Bodur, Civelek, Çağır, Çakıcı, Çakır, Çelikçi, Çerdik, Çetin, Çetinkaya, Çoban, Çolak, Daş, Dede, Demir, Demirci, Dinç, Dilli, Doğan, Doğru, Dost, Durmuş, Durukan, Duzcu, Ekiz, Emanet, Engin, Ercins, Erdoğan, Ertürk, Firidin, Gedik, Gödek, Gök, Gökçe, Gökdemir, Göral, Gül, Gülay, Gündoğdu, Güzel, Hacıhüseyinoğlu, Hamza, Hamzaoğlu, Hasbaş, Işık, İbaç, İncirkuş, İpek, İyidere, Kahveci, Kalafat, Kanbak, Kanbur, Kandemir, Kaplan, Kara, Karabulut, Karadeniz, Karakoç, Karamahmut, Kargün, Kaya, Keçeci, Keskin, Kıdık, Kılıç, Koç, Koçak, Kodalak, Kopal, Köse, Kudal, Kuğu, Kurt, Kuru, Kuşçu, Meriç, Midikoğlu, Mimir, Nurhan, Orhan, Özarslan, Özdemir, Özdoğan, Özer, Öztürk, Sandalcı, Sarı, Savaş, Seyis, Sümerkan, Şahbaz, Şahin, Şen, Şenay, Şerit, Şirin, Şişman, Tahmaz, Taşçı, Tenk, Tokaç, Toklu, Topal, Toz, Turan, Tuzcuoğlu, Türk, Türkmendağ, Tüsüz, Tüysüz, Uğur, Uğurlu, Uğuz, Uzun, Yavuzarslan, Yılmaz, Yolcu, Yosma, Yüksel, Zor ve Zurnacı Aileleri yaşamaktadır.

Dip NOT: Çavuşlu, Görele'nin doğusunda bulunan küçük, tarihi bir sahil kasabasıdır. Ne zaman kurulduğu kesin olarak belli değildir. Ancak kasaba sınırları içinde Kurukale gibi ören yerlerinin bulunması kasabanın M.Ö. yerleşime açık olduğu tezini kuvvetlendirmektedir. Ayrıca Roma devrine ait Camiyanı mahallesindeki, hamam yıkıntıları, kümbet ve kubbe kalıntıları da Çavuşlu'nun çok eski bir yerleşim bölgesi olduğu tezini desteklemektedir. Çavuşlu kelimesi Çuvaz kökünden gelmektedir. Çuvazlar, Çavuşlu'ya ismini vererek yerleşen ilk Türk boyudur. Çuvazlar'ın bir kısmının İran'ın Kuzistan bölgesinde 14 bin çadıra ulaşan nüfusları ile göçebe olarak yaşadıkları 1930 yılındaki araştırmalardan öğrenilmiştir. Çavuşlu dere ağzı bölgesi coğrafi durumu itibariyle 1840'lı yıllara kadar (arpa bükü) eski değirmen bendi mevkiinin bulunduğu bölgeye kadar küçük ve ince donanmaların barındığı, nakliye kayıklarına liman görevi yapan bir haliç'e sahip olduğu anlaşılmaktadır. Çavuşlu Merkez Mahallede ilk medresiyi (okul) kuran kişi Karamanzâde İbrahim Efendi'dir.

Derleyen / Foto : Murat ÖZARSLAN

DENİZDEN ÇEKİM : 1942 YILI


HACIHASAN YOKUŞUNDAN 1963 YILI...


HACIHASAN YOKUŞUNDAN 1963 YILI...


HACIHASAN YOKUŞUNDAN 1963 YILI


ÇAVUŞLUDAN DÖRT KARE 1989 YILI...

ŞAHALİ MAHALLESİNDEN ÇAVUŞLU 2004 YILI...






























Yorumlar - Yorum Yaz
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi5
Bugün Toplam176
Toplam Ziyaret4160017
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams