• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/cavuslutesisleri
  • https://twitter.com/cavuslu_org
Üyelik Girişi
ÇAVUŞLUDAN
Facebook ta ÇAVUŞLU HABER

ÇAVUŞLU DA DÜĞÜN TARİHLERİ
GİRESUNSPOR

GÖRELESPOR
GÖRELEYİ CANLI İZLEYİN
İLLER ARASI MESAFE
Döviz Bilgileri
AlışSatış
Dolar32.486832.6170
Euro34.601234.7398
NAMAZ VAKİTLERİ
Hava Durumu
google Reklam
Site Haritası

sanalbasin.com üyesidir

Nihat ÖZTÜRK
nozturk@hotmail.com
KUŞDİLİ PANELİ
11/01/2018

Giresun Üniversitesi’nin kuşdiline sahip çıkmasını çok önemsiyoruz.

Geç bile kaldılar bize sorarsanız… Üniversitelerin yöresel kültüre sahip çıkmalarını, tanıtımına katkı sağlamalarını ve yaşatılmasına destek olmalarını bir görev olarak değerlendiriyoruz. Bu alanda bilimsel çalışmalar yapmaları bekliyoruz.

Giresun Üniversitesi böyle bir çalışmaya imza attı. Kuşdilini Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği’yle birlikte Görele’de Kuşdili Paneli düzenledi. Kuşdiline yöresel ve kültürel bir değer olmanın ötesinde bilimsel bir boyut kazandırdı.

Giresun Üniversitesi Karadeniz Kültür Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü (KARAKUM) ve Kuşdilini Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği panel Görele Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu konferans salonunda yapıldı.

Konuşmalara geçilmeden önce Çanakçı ilçesi Kuşköy köyünden gelen bir grup, salonda bulunan dinleyicileri ıslıkla selamlayarak Hoş Geldiniz dediler.

Paneli Karadeniz Kültür Uygulama ve Araştırma Merkezi ve Görele Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hayrettin Karadeniz yönetti.

Kuşdili paneline konuşmacı olarak Giresun Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Genç, Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Korkmaz, Emekli Edebiyat Öğretmeni Araştırmacı Yazar Hayrettin Günay ve Kuşdilini Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek katıldılar.

Panelde özellikle kuşdilini yaklaşık 400 yıldır coğrafi bakımdan dik yamaçların ve engebeli arazilerin yoğunlukta olduğu Karadeniz Bölgesi’nde ve bilhassa kırsal alanlarda kullanıldığı vurgulandı.

Kuşdili Paneli kapsamında, kuşdilini Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO tarafından Somut Olmayan Kültürel Miraslar kapsamında 2017 yılında korumaya alındığı bilgisi paylaşıldı.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Akif Korkmaz kuşdiliye nasıl tanıştığını, bu konuda yaptığı araştırmalar ve Kuşköy’de yapılan tanıtım ve kültür festivaliyle ilgili izlenimlerini anlattı. Açık hava müzeciliğine işaret eden Korkmaz bunun Kuşköy’de de uygulanabilirliğini gündeme getirdi.

Emekli Edebiyat Öğretmeni araştırmacı Yazar Hayrettin Günay kuşdilinin dil bakımından teknik yapısıyla ilgili bir sunum yaptı. Doğal seslerin konuşma diline geçebildiğini, özellikle avcıların ıslıkla çeşitli kuş seslerini taklit ederek kuşların yerlerini bulabildiklerini söyleyen Hayrettin Günay; daha çok yöresel kelimelerin ıslıkla çıkarılabildiğini, tam ifade edilemeyen kelimelerin de algılama yoluyla tamamlanarak haberleşmenin sağlanabildiğini belirtti. 

1960 lı yıllarda kuşdiliyle ilgili bilimsel çalışmalar yapıldığını, o dönemde yazılmış bilimsel makaleler olduğunu anlatan Hayrettin Günay daha sonraki yıllarda bu çalışmaların kesildiğini vurguladı.

Kuşdilini Tanıtma Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Şeref Köçek ise kuşdilinin UNESCO kapsamına alınması sürecinde yaptıkları çalışmaları anlattı. UNESCO’nun kuşdilini Somut Olmayan Kültürel Miraslar kapsamında değerlendirmesini bu dilin yaşatılmasına yönelik çok önemli bir aşama olarak kaydeden Şeref Köçek dernek olarak da çalışmalar yaptıklarını kaydetti.

Giresun Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Musa Genç ise Kuşköy’ün eko turizm kapsamında değerlendirilmesini öneren bir sunum yaptı. Mayıs- Eylül döneminde 10 ar kişilik grupların Kuşköy’de misafir edilmesini, kültür ve doğayla iç içe yaşamalarının sağlanmasını önerdi. Bu grupları Kuşköylülerin evlerinde ağırlamalarını veya restore edilecek bir köy evinde misafir edilmelerini öneren Genç bu anlamda AB’nin hibe destekli projelerinden yararlanmanın mümkün olduğuna işaret etti.

Prof. Musa Genç Üniversitenin her türlü desteğe hazır olduğunu da ifade etti.

NOT: Sitemizde yayınlanan köşe yazılarından yazarların kendileri ve yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşleridir. Yorumu ekleyen kişi kimliğini gizlemesi durumunda yapılan yorumlar onaylanmamaktadır. Köşe yazılarından ve yazılan yorumlardan www.cavuslu.org Çavuşlu  Haber hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.v

 

 

 



1378 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

FINDIĞIM 3 DOLAR - 21/09/2018
FINDIĞIM 3 DOLAR
FINDIĞIN FİYATI BELLİ DEĞİL - 02/08/2018
FINDIĞIN FİYATI BELLİ DEĞİL
YENİ SİSTEM VE GİRESUN’UN BEKLENTİLERİ - 28/07/2018
YENİ SİSTEM VE GİRESUN’UN BEKLENTİLERİ
HEMŞERİ DERNEKLERİNİN DÖNÜŞÜMÜ - 18/06/2018
HEMŞERİ DERNEKLERİNİN DÖNÜŞÜMÜ
AHMET KAÇAR GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ - 25/05/2018
AHMET KAÇAR GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ
GÖRELE DE YAPABİLİR - 08/05/2018
GÖRELE DE YAPABİLİR
DEMİRYOLU TRABZON’A BAĞLANIYORMUŞ - 27/04/2018
DEMİRYOLU TRABZON’A BAĞLANIYORMUŞ
YIKILAN TARİHİ KEMER KÖPRÜ - 14/04/2018
YIKILAN TARİHİ KEMER KÖPRÜ
İLÇELERE DOĞALGAZ NASIL GELİR? - 09/03/2018
İLÇELERE DOĞALGAZ NASIL GELİR?
 Devamı
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi4
Bugün Toplam523
Toplam Ziyaret4171269
NÖBETÇİ ECZANE



   
  

google reklams